dinsdag 15 september 2009

Maasvlakte

De vogeltrek kwam afgelopen weekend aardig op gang op en rond de maasvlakte! Samen met Joachim ging ik met de boot van Hoek-van-Holland naar de Maasvlakte, alwaar we ons gelijk op het beroemde 'Haagje' stortten. Dit leverde enkele gekraagde roodstaarten, paapjes en tapuiten op. Naast het Reebock-gebouw vonden we een blauwborst, maar verder bleef het rustig.
Op zaterdagochtend vertrokken we met een man of 12 richting de Maasvlakte en maakten onderweg een stop bij het Oostvoornse Meer, waar een cetti's zanger zijn ding deed en een geoorde fuut zo ontzettend ver weg zat dat hij nauwelijks te herkennen was.
Rond het reebockgebouw zaten opvallend veel heggenmussen, ook waren er wat tjiffen, fitissen en roodstaarten aanwezig. Een boomvalk met een nogal lange staart en vrij donkere onderzijde (het zal toch geen...) vloog over. Even later hoorden we van een vogelaar dat er 2 draaihalzen in de verzinking zaten. Genoeg reden om die kant op te gaan dus.
Daar aangekomen trapten we al vrij snel een draaihals op, die zich na lang struinen redelijk liet zien in vlucht.
Het Haagje had een nieuwe bewoner gekregen in de vorm van een mooie tuinfluiter, maar verder was het hier rustig.
Bij Slag de Beer zagen we een kuifaalscholver op de strekdam zitten. Via wat JNM'ers hoorden we dat er een ortolaan naast het Reebockgebouw zat! Die kant maar opgegaan en toen we hier aankwamen hoefden we onze ogen maar tegen de aanwezige oculairs aan te duwen om een schitterende 1e winterkleed ortolaan te zien. Gaaf beestje en het hoogtepunt van het weekend!
Op zondag was er helaas geen nieuwe aanvoer en rond een uurtje of 12 besloot ik richting huis te gaan. Aankomend weekend DT1!

Geen opmerkingen: