maandag 21 september 2009

Deception tours 1: geen deceptie!

Aan het eind van de middag op vrijdag stap ik samen met Thijs Fijen en Jules van Engelen de snelboot op. De snelboot was een bewuste keuze: mocht er iets bijzonders ontdekt worden op vrijdag, zouden we er nog net op tijd bij kunnen zijn.
Deze taktiek bleek gunstig uit te pakken. Een half uur voor donker konden we aansluiten bij één van de tamste en minst skulkerige sperwergrasmussen ooit. De vogel liet zich heerlijk zien en was te benaderen op een meter afstand.

Op zaterdag ging ik vanaf een uurtje of 7 rustig vogelend het eiland over. Gekraagde en zwarte roodstaarten, veel zwartkoppen, zanglijsters, tjiffen en van alles en nog wat was aanwezig, maar leuke soorten bleven uit.
Halverwege de middag sluit ik me aan bij Jorrit, Pieter en Richard om nog eens even op de oostpunt te gaan vogelen. Hier zit bijna niets meer en uit verveling besluiten we om ergens in de zon een biertje te gaan drinken.
We rijden door de hoofdstraat en net buiten het dorp stoppen we op de dijk. We zetelen ons op de dijk en genieten van het welverdiende biertje. Pieter valt in slaap, Richard en ik lammen wat en Jorrit, die kennelijk nog energie over had, staat nog eens op en zegt dat hij even een roodkeelpieper gaat vinden.
Een paar minuten later komt hij enigszins gehaast terug met de mededeling dat hij een rare bleke tapuit heeft gezien en dat hij graag even in het vogelboek wil kijken.
Richard en ik lopen snel mee naar de plek; pieter slaapt nog even door.
Op de plek aangekomen zien we meteen de vogel die Jorrit bedoelt en "WTF! Die lijkt wel heel veel op een izabeltapuit!". Pieter kwam snel naar ons toegefietst en kreeg halverwege de dijk de vogel voor zijn fiets. De determinatie konden we snel rond maken, want staartpatroon, dekveren, koppatroon en ondervleugels klopten prima. Ondertussen waren vogelaars die ons zagen juichen op de dijk snel naar ons toegekomen en bevestigden de determinatie. Jorrit piepte de vogel en een kwartier later stonden er 50 man op het dijkje!
Een supervogel en een geweldige ontdekking van Jorrit!



Sperwergrasmus


Sperwergrasmus


Op de dijk chillen voordat de vogel hieronder ontdekt wordt door Jorrit. Van links naar rechts: Jorrit, Richard en Pieter.


Izabeltapuit, ontdekt door Jorrit.


Tapuit

Geen opmerkingen: