zaterdag 25 oktober 2008

18/19 oktober: lekker vogelen

Hoewel ook de bonte tapuit verdween voordat ik er heen kon, keek ik met veel zin uit naar een dagje vogelen op Texel. Vrijdagavond verzamelden René, Jurriën en Ruben zich bij mijn ouderlijk huis, alwaar we zaterdagochtend rond 6 uur vertrokken om de eerste boot naar Texel te halen.
De eerste stop op Texel was bij Klein Zeeburg, waar zich de dag ervoor enkele grote piepers bevonden. Toen we het dijkje opliepen ontwaarde ik tussen de geluidenstroom van graspiepers, lijsters en vinken het 'tjuuh'-roepje en het rateltje van een ijsgors (#303). Na een paar honderd meter lopen horen we de kenmerkende 'huismus-roep' van een grote pieper (#304). De vogel vliegt over ons heen en landt op 20 meter afstand op de dijk. De minuten daarna kunnen we de vogel goed bekijken in de opkomende zon.
We rijden verder richting de noordpunt en vogelen wat rond bij het Reddingsboothuis. Daarna doen we de eerste poging voor de 1e winter roze spreeuw in de Cocksdorp. Deze mislukt, maar er vliegen wel enkele kleine barmsijzen, een slechtvalk en een blauwe kiekendief over. We besluiten de Slufter een bezoekje te brengen, in de hoop op strandleeuwerikken. Deze worden zowel voor als na ons bezoek gezien, maar als wij er zijn is de groep nergens te bekennen. Ondertussen horen we wel dat de roze spreeuw weer aan de vetbol hangt. Als we terugrijden naar de Cocksdorp zien we wat vogelaars bij de brede kreek nabij de Cocksdorp staan. Van hun horen we dat er hier een grote aalscholver is neergestreken. Na een zoekactie besluiten we om vanaf de dijk de kreek in te kijken en zien hier een aalscholver opvliegen. Dit moet de vogel zijn, maar helaas vliegt hij over ons heen richting de waddenzee. Hier wordt de vogel (of een vogel die er in ieder geval veel op leek) teruggevonden en konden we hem, zij het op vrij grote afstand, goed bekijken.
Terug naar de roze spreeuw. Als we weer aankomen, zien we de vogel bijna meteen. De vogel laat zich heel goed bekijken op korte afstand en is al mooi aan het doorruien. Daarna besluiten we een bladkoning in het prins hendrik bungalowpark een bezoekje te brengen. Voor René is dit nog een nieuwe soort. We krijgen de vogel kort te zien, niet bepaald spectaculair.
Nadat we even de Amerikaanse Wintertaling nabij Oudeschild hebben bekeken gaan we nog een tijdje aan zee zitten. 2 Middelste jagers en meerdere grote jagers, drieteenmeeuwen en roodkeelduikers vliegen langs. Even later pikken we een alkachtige op, die we vervolgens kunnen determineren als alk (#305). Ook zien we nog een adult winterkleed zwartkopmeeuw, altijd mooi.
Om 5 uur pakken we de boot terug. Het was een mooie en productieve dag!

Zondag besluit ik op zoek te gaan naar ruigpootbuizerd en sneeuwgans in de Oostvaardersplassen. Ik begon te zoeken nabij de wildroosters op de praamweg. Hier vond ik helaas geen ruigpootbuizerd, maar wel een prachtige klapekster. Vanaf zowel de kleine als de grote praambult zag ik een adulte zeearend vliegen. Hier vloog een leuk groepje van 12 boomleeuwerikken over.
Langs het Jan-van-den-boschpad zag ik de ietwat suffe blauwe fase sneeuwgans (#306) en nog 2 onvolwassen zeearenden en een slechtvalk. Op zich wel een leuk dagje dus!

Geen opmerkingen: