zondag 24 januari 2010

Duif en gors

Afgelopen donderdag verscheen er een foto van een tortel in het dorpje Wergea op lauwersmeer.com, die al snel werd opgemerkt door diverse vogelaars. "Waarom zou dit geen oosterse tortel kunnen zijn". Het is geen makkelijke materie, maar tekening op dekveren, hals en handpennen deed de meeste vogelaars concluderen dat we hier met een oosterse tortel te maken hadden. Nu wilde het dat we op de afdeling een feestje van Paul hadden. Tim kwam hierheen met de auto en de plannen om de volgende ochtend naar Friesland te rijden waren snel gemaakt.
We pikten Richard op in ede en rond half 10 kwamen we aan in het dorpje en sloten we ons aan bij de kou lijdende en duif zoekende groep vogelaars. Wachten geblazen. Drie kwartier later zag ik verderop in het parkje opeens iemand rennen. "Er wordt gerend!", schreeuwde ik, en de groep kwam in beweging. Sjoerd bleek de vogel gevonden te hebben. De vogel bleef gelukkig een tijdje stil zitten en ik kon hem kort maar goed bekijken door een telescoop. Hierna vloog de vogel op en liet zich lange tijd niet zien.
We wilden de vogel graag nog een keer goed zien, maar hadden ook plannen om de eerder gemelde witkopgors te gaan zoeken. Na 2 uur zoeken vonden we het mooi geweest en zijn we samen met Sjoerd naar het gebiedje ten oosten van Hoogeveen gereden. De hele bedoeling om naar die gors te zoeken leek met die kou nogal kansloos te worden, maar na 5 minuten kwam er een groepje van 3 gorzen aanvliegen. Sjoerd en Tim hadden de vogels al snel goed in beeld en riepen mij. Paul stond een stuk verderop en trok een flinke sprint. Ondertussen kon ik de vogel in de telescoop redelijk bekijken. Erg bleek, geen spoor van geel, met een rossige stuit. Dit leek erg veel op een witkopgors! Helaas vlogen de vogels snel weer op en lieten ons enigszins gedesillusioneerd achter. Een hybride geelgors x witkopgors was nog niet uit te sluiten. De vogel keerde de rest van de dag niet meer terug. Tijdens het zoeken en wachten hadden we nog wel een groep wilde zwanen, een groepje patrijzen en een mannetje blauwe kiek.
We hopen dat de vogel nog wordt teruggevonden en gefotografeerd.

Geen opmerkingen: