zondag 10 januari 2010

Zeeland

Afgelopen vrijdag samen met Tim de Boer, Paul Hoekstra en Jurriën van Deijk een dagje naar Zeeland geweest. Om een lang verhaal kort te maken: mijn doelsoort van vandaag, de zwarte zeekoet, schitterde in afwezigheid, maar verder was het erg leuk.
We begonnen met een mooie wandeling bij Kwade Hoek, wat een hoop algemene jaarsoorten opleverde, inclusief een leuk groepje sneeuwgorzen.
Daarna was de brouwersdam aan de beurt, waar we dus geen zwarte zeekoet zagen, maar wel een lading kuifduikers, 2 grote zee-eenden, een slechtvalk en wat algemener spul.
Bij scharendijke vond ik een witbuikrotgans vooraan in een grote groep ganzen en op weg naar de Prunjepolder zag ik eindelijk weer eens wat kleine rietganzen. In de prunjepolder zat een mooi vrouwtje smelleken langs de weg op een akker en vloog een blauwe kiek rond. De inlagen waren grotendeels bevroren en leverden helaas geen leuke vogels op.
Dan maar naar Noord-Beveland voor wat andere leuke ganzen. Hier lukte het allemaal aardig. Een groepje taigarietganzen bevond zich in een grote groep toendra's en even later vonden we de ross' gans in een grote groep brandjes. De roodhals miste ik hier helaas net, maar dit werd weer aardig goed gemaakt door de 2 juveniele sneeuwganzen die aan kwamen vliegen. Opvliegende houtsnippen en watersnippen zorgden voor wat afleiding van de ganzen.
We reden via Neeltje Jans terug; hier pikten we mooi even een ijsduiker mee, altijd leuk. Daarna knalden we wederom richting de brouwersdam om nogmaals de zwarte zeekoet te proberen, maar die liet zich spijtig genoeg weer niet zien. Wel zat er dit keer een mooie roodkeelduiker.
Uiteraard wilden we ook nog graag de velduilen zien en reden we dus weer schouwen-duiveland op richting de stolpweg. Hier konden we genieten van een wat tureluurs, watersnippen en een wulp net naast de auto, en even later ook van 4 velduilen die af en toe een stukje vlogen, maar zich niet bijzonder mooi lieten zien. We sloten af met een mannetje blauwe kiekendief en reden toen terug naar de bewoonde wereld.
Deze week maar een keer in de herkansing voor de zwarte zeekoet...

Geen opmerkingen: