zaterdag 1 maart 2008

Lekker scoren in de Delta

Een paar weken geleden had ik met René Janssen, Thijs de Kruijf en Tim de Boer afgesproken om vandaag te gaan vogelen op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Om half 7 vertrokken we vanochtend uit Wageningen.
De eerste stop was een polder nabij Oud-Alblas waar de afgelopen dagen regelmatig een wite fase sneeuwgans werd gezien. Toen we aankwamen hadden we de vogel vrijwel gelijk in beeld. Nu we toch in de buurt waren konden we het Develsbos (berucht om zijn cetti's zangers) aandoen. Helaas hadden de zangers er geen zin in; misschien omdat het zo hard waaide. We reden verder en maakten een korte stop bij de Gaatkensplas in Barendrecht, alwaar we de overbekende buffelkopeend na enige tijd vonden.
In hoog tempo reden we de door naar het Oudeland van Strijen. In deze polder zaten lekker veel vogels; een groot deel van een groep grutto's behoorden tot de IJslandse ondersoort en een opvliegend bokje maakte een mooi rondje.
Een veldleeuwerik probeerde alweer te zingen, maar ging maar snel weer op de grond zitten. Na enig speurwerk vonden we achterin een groep brandganzen een dwerggans. Altijd een erg leuke soort om te zien.
Met een vrij vogelloze omweg reden we vervolgens naar de Hellegatsplaten. Hier liepen we naar de vogelhut en kregen we toch wel één van de raarste gezichten die je in dit koude kikkerlandje kan zien, te zien. In het water stond een groep flamingo's. Hier zaten in iedere geval 5 europese flamingo's (deze worden als wild gezien) tussen. De andere waren chileense flamingo's (knalroze) en één caribische flamingo (chemisch roze!); dit zijn zeker nakomelingen van ontsnapte vogels.
Na deze roze stop reden we via Stellendam richting Goedereede, waar we op zoek gingen naar leuke ganzen bij Koudenhoek. Dit lukte niet echt en na een korte stop in Ouddorp reden we de brouwersdam op. Op de dijk zaten een paar bontbekplevieren, maar niet de vrij fel begeerde strandplevier. Bij de uitwatering vloog een 1e-winterkleed zwartkopmeeuw over en zagen ook een paar door de harde wind aangevoerde drieteenmeeuwen en een grote stern. Op zee zwommen de voor hier gebruikelijke zwarte zee-eenden, roodkeelduikers, kuifduikers en middelste zaagbekken. We besloten een 2e keer langs de brouwersdam te rijden en vonden dit keer tot onze vreugde wel de strandplevier, een schitterend beestje.
Vervolgens zijn we richting de prunje-polder gereden, alwaar we een rondje hebben gereden om de verschillende plassen. Dit leverde o.a. kleine zilverreigers, zwarte ruiter en bonte strandlopers op. In een polder nabij Burgh-Haamstede vonden we na een tijdje een schitterende witbuikrotgans tussen de rotganzen.
Hierna zijn we uiteraard naar Neeltje Jans gereden waar we op zoek gingen naar kuifaalscholvers en andere leuke vogels. We vonden niks en reden daarom door naar Westkapelle, waar een paar uur eerder een grote burgemeester was ontdekt. Deze vogel was bij aankomst niet meer aanwezig en verder zat er ook bar weinig. We besloten weer op huis aan te gaan.
Op Neeltje Jans stopten we nog op een plek waar we op de heenweg niet konden komen. Een blik op de rotsblokken en...bingo! Maar liefst 4 kuifaalscholvers zaten vlakbij elkaar. Zeer tevreden reden we verder naar het noorden. Op de brouwersdam vonden we een groepje slapende kanoeten en eindelijk ook een paarse strandloper.
We sloten de dag af met een 2e bezoek aan Stellendam. De cetti's zanger liet zich ook hier niet horen. Wel riep er kort een baardmannetje. Toen we de auto weer wilden instappen werden we aangenaam verrast door 2 roepend overvliegende houtsnippen.
Al met al was dit een zeer geslaagde dag met maar liefst 17 nieuwjaarssoorten. Zonder rené, thijs en tim was dit zeker niet gelukt, dus bij deze: bedankt :)

Geen opmerkingen: